Chirurgia Toracică

Chirurgia Toracică : Clasic, Mini invaziv ( toracoscopic) și Laser

Scopul acestui material documentar este de a elimina marile confuzii despre termenii de chirurgie toracică clasică, chirurgie toracică mini invazivă și chirurgie toracică laser . Chirurgia toracică este specialitatea chirurgicală care se referă la bolile cutiei toracice, bolile plămânului, bolile pleurei, bolile organelor mediastinale, bolile esofagului. Mediastinul este spațiul care se găsește între cei doi plămâni și în el se găsesc vase și ganglioni limfatatici, nervi, vase sanguine, glande ( timusul fiind cea mai comună glandă ).

Chirurgia toracică clasică se referă la :

  • Calea de abord, adică modalitatea de a pătrunde în cavitatea toracică, iar aceasta se numește toracotomie
  • Procedee chirurgicale cu adresabilitate la organele intratoracice, procedee chirurgicale care se efectuează pe un torace deschis prin toracotomie, procedee care înseamnă rezectii, suturi, etc.

Chirurgia toracică mini invazivă se referă la :

  • Calea de pătrundere în cavitatea toracică și care înseamnă incizii de 3-4 cm prin care se introduce în cavitatea toracia un instrument numit toracoscop cu diametrul de cca 0,5- 1,0 cm, sau mediastinoscop ( instrument specific explorării mediastinului ).
  • Manoperele la nivelul organelor toracice se execută prin introducerea de instrumente chirurgicale prin toracoscop sau mediastinoscop , manoperele fiind executate de la distanță prin control optic pe un monitor.
chirurgia-toracica-mini-invaziva
chirurgia-toracica-mini-invaziva

Chirurgia toracică Laser

Noțiunea de chirurgie toracică laser se referă specific doar la utilizarea unui instrument care folosește o undă luminoasă din spectrul infraroșu și care este practic un bisturiu de finețe deosebită, amprenta fascicolului laser la nivelul plămânului fiind de minim 0,240 mm. Marea calitate a acestui bisturiu care folosește fascicolul laser este că produce concomitent tăiere, coagulare și aerostaza ( specific pentru țesutul pulmonar). În acest moment tehnologia laser este suverană în rezolvarea chirurgicală a metastazelor pulmonare multiple. Eficientă maximă în abordarea capitolul metastaze pulmonare multiple din întregul chirurgiei toracice s-a dovedit abordarea prin toracotomie clasică, această cale de abord oferind posibilitatea unui inventar corect și complet al metatastazelor pulmonare, inventariere imposibilă de efectuat cu mare acuratețe prin abordul mini-invaziv (toracoscopic).

 

Tratamentul chirurgical al metastazelor pulmonare folosind laserul este suveran pentru acest moment deoarece prin această tehnologie se conservă țesutul pulmonar sănătos fără să fie afectată funcția respiratorie.