Extirparea tumorii mamare si a metastazelor pulmonare intr-un tip operator

EXTIRPAREA TUMORII MAMARE SI A METASTAZELOR PULMONARE INTR-UN TIP OPERATOR

Incepand cu luna septembrie am revenit in Romania pentru un proiect pe care l-am intitulat “ Sansele pacientilor cu cancer stadiul IV”. Am reusit sa gasesc locul potrivit pentru impplementarea acestui proiect, acesta fiind Gral Medical Bucuresti. Am intalnit la Gral Medical deschidere totala pentru acest proiect, dovada fiind oferta de a fi seful sectiei de chirurgie. In scurt timp am adunat in jurul meu chirurgic de diferite specialitati cu care am inceput implpementarea proiectului.

Proiectul “ Sansele pacientului cu cancer stadiu IV” incearca sa sparga niste bariere protocolare prin care pacienti cu tumori primitive rezecabile sunt abandonati daca se identifica o metastaza.

Punctul meu de vedere este ca la acest moment prin progresele tehnologice medicale abordarea chirurgicala a metastazelor pulmonare, hepatice sau cerebrale a devenit facila cu conditia ca tumora primitiva sa fie extirpata. In rezumat daca indicatia tehnica chirurgicala permite extirparea tumorii primitive, existenta metastazelor nu trebuie sa se constituie in contraindicatie.

In data de 14 Decembrie impreuna cu colegul si prietenul meu, Dr. Claudiu Anghel, am facut primul pas in acest proiect prin efectuarea in aceasi sedinta operatorie a mastectomiei stangi concomitent cu ablatia laser a 11 metastaze pulmonare dispuse in plamanul stang.

Evolutia postoperatorie cu recuperare rapida a permis externarea pacientei la 72 de ore postoperator.

Extirparea metatsazelor pulmonare in acelasi timp operator cu extirparea tumorii primitive ofera o noua perspectiva de viata pacientilor deoarece se indeplineste primul deziderat in terapia cancerelor “ REDUCEREA MASEI TUMORALE”.

Cercetand literature de specialitate nu am reusit sa identific efectuarea extirparii tumorii primitive si a metastazelor pulmonare in acelasi timp operator ca si citatie de cattre alti autori, posibil ca data de 14 Decembrie 2021 sa fie o premiera care deschide un nou drum in abordarea cancerelor aflate in stadiul IV de evolutie.