ȘANSE PENTRU PACIENTUL ONCOLOGIC STADIUL IV

ȘANSE PENTRU PACIENTUL ONCOLOGIC STADIUL IV

Prezența metastazelor pulmonare, hepatice, cerebrale sau cu alte localizări plasează pacientul oncologic în stadiul IV de boală.

Protocoalele terapeutice actuale exclude gestul chirurgical la pacienții oncologici stadiul IV.

Colectivul medical al departamentui chirugical de la GRAL Medical București, colectiv coordonat de DR. Dan Mihail Nicolau, a inițiat un program de cercetare numit “ ȘANSE PENTRU PACIENTUL ONCOLOGIC STADIUL IV”.

Acest program de cercetare își propune de a evalua posibilitățile chirurgicale pentru pacienții oncologici cu metastaze pulmonare, hepatice, cerebrale sau alte localizări care se propun a fi extirparea tumorii primitive și a metastazelor.

Premisele acestui program sunt două realizări:

  • 1. Extirparea tumorii primitive crește determinant speranța de viață a pacientului oncologic;
  • 2. Extirparea metastazelor pulmonare a demonstarat că speranță de viață a pacienților la care s-au extirpat tumora primitivă și metastazele pulmonare este la 5 ani de 71% în statistica personală ( 68-73% în raportările altor centre) față de 20-25% în raportările pacienților care nu au beneficiat de extirpările tumorale.

Achizițiile tehnice în domeniul chirurgical au făcut posibile abordările chirurgicale pentru extirparea metastazelor pulmonare multiple cu tehnologie laser, tehnologie suverană pentru abordarea metastazelor multiple.

În Centrul Medical Gral București fiecare pacient oncologic are un program terapeutic complex formulat de TUMOR BORD. Tumor Bordul este format din medici oncologic ( chimio și radioterapie), chirurgi ( diferite specialități implicate), medici specialist imagistică medicală, medic specialist ATI și alte specialități medicale dacă este cazul.

Centrul medical Gral București, departamentul de chirurgie deține cel mai performant aparat laser, Limax 120, laser cu diode pulsatile Nd:YAG produs de KLS MARTIN.  Acest aparat este folosit de Dr. NIcolau Dan Mihail, medicul care a implementat aceasta tehnologie în Romania în anul 2013 și în Ungaria în anul 2016, chirurgul care are peste 450 de operații la activ, experiență să fiind una dintre cele mai bogate din Europa, el deținând recordul mondial de cele mai multe metastaze pulmonare extirpate dintr-un plămân ( 322 în anul 2014).

În urmă cu o lună în Departamentul de chirurgie al Centrului Medical Gral București s-a efectuat pentru prima dată în țară și posibil în lume extirparea concomitentă a unei tumori mamare și a metastazelor pulmonare de aceeași parte ( anestezie unică, cale de abord unică) la o pacientă care a parcurs o cură de chimioterapie inițială în Marea Britanie și la care s-a renunțat la gesturile chirurgicale din motive de protocol pentru stadiul IV.

Considerăm că la pacienții oncologici stadiul IV la care tehnic se pot extirpa tumori primitive și metastazele pulmonare ( cele mai frecvente) și hepatice sau cu alte localizări nu poate decât să crească speranță de viață a acestora.