Tratament metastaze pulmonare

articol_chirurgia_toracica

Tratamentul metastazelor pulmonare este în principal chirurgical.
Metastazele pulmonare unice şi de dimensiuni care depăşesc 2-3 cm pot să fie rezecate clasic sau toracoscopic.
În plămâni are rezolvare ideală prin utilizarea tehnologiei Laser.
Intervenţia chirurgicală se efectuează în anestezie general şi prin toracotomie laterală de 10-12 cm pe spaţiul intercostal V sau VI şi se identifica prin palpare toţi nodulii pulmonari.

Experienţa personală dobândită prin efectuarea a peste 300 de operaţii pentru extirparea metastazelor pulmonare mi-a demonstrat că timpul chirurgical de explorare şi identificare al metastazelor pulmonare este cel mai important, aproape întotdeauna identificând prin palpare mai multe metastaze pulmonare faţă de numărul acestora identificat prin explorări radiografice preoperatorii.

Tratament metastaze pulmonare

Laserul chirurgical foloseşte energie fotonică produsă de un generator de undă cu lungime de 1310 sau 1318 nanometri, undă capabilă să dezvolte energie variabilă prin modulator energetic de la 0 la 120W. Această putere energetică este suficientă pentru a extirpa nodulii de mare dimensiune sau prin vaporizare (ardere directă) a nodulilor de sub 1-2 mm. Vaporizarea metastazelor pulmonare de mici dimensiuni este posibilă a fi efectuată fără să afecteze plămânul sănătos deoarece amprenta undei laser la nivelul plămânului poate să fie de 240 nanometri.
O altă calitate a undei fotonice este aceea că produce concomitent tăiere sau vaporizare, hemostaza şi aerostaza.

Calitatea importantă a laserului este aceea de a conserva funcţia respiratorie, această calitate având ca efect o recuperare rapidă postoperatorie şi de asemenea da posibilitatea repetitivităţii intervenţiilor chirurgicale în cazul apariţiei unor alte metastaze pulmonare neidentificabile la momentul intervenţiei chirurgicale..

Rezultate.

Experienţa dobândită prin operarea consecutivă a 241 de pacienţi la care am practicat 306 operaţii începând cu 18 noiembrie 2013, dată când am început implementarea tehnologiei Laser în România şi continuând cu 6 decembrie 2016 când am implementat metodă în Ungaria, mi-a arătat că la 4 ani supravieţuirea pacienţilor operaţi a fost de 73% faţă de lotul martor a pacienţilor ne-operaţi şi la care supravieţuirea a fost doar de 34%.
Pătrunderea noilor tehnologii în domeniul medical, marile progrese tehnologice şi tehnice în abordarea chirurgicală a metastazelor pulmonare şi a metastazelor cu alte localizări au schimbat radical prognosticul şi speranţa de viaţă a pacienţilor cu cancere în stadiul IV