Nevoia schimbarii paradigmei pentru cancerele stadiul IV cu metastaze

Timpul zboara si deja au trecut peste 5 ani de la prima operatie laser pentru metastaze pulmonare efectuata de catre mine in Romania ( 18.11.2013 ).

Pana in acest moment am operat 281 de pacienti la care am efectuat 358 de operatii pentru extirparea metastazelor pulmonare folosind tehnologia laser.

O analiza prospectiva si retrospectiva ale acestei experiente acumulate in timp este reflectata in rezultatele obtinute si prezentate grafic. Toti pacientii operati pentru metastaze pulmonare au ajuns sa fie luati in evidenta mea dupa un parcurs mediu de 18 luni de la momentul extirparii tumorii primitive, perioada in care toti pacientii au urmat mai multe cure de chimioterapie. In fond rezultatele obtinute la 5 ani de la debutul chirurgiei laser pentru metastazele pulmonare cunoaste un istoric de boala suplimentar in medie de 18 luni, rezultatele la 5 ani de la operatia laser fiind in fond rezultate la 6 ani si jumatate de la descoperirea afectiunii.

 

speranta-de-viata

Din analiza atenta a prezentarii grafice reiese cu claritate ca speranta de viata a pacientilor care au beneficiat de extirparea metastazelor pulmonare cu tehnologie laser creste in medie cu cel putin 21 de luni fata de pacientii care au urmat doar tratamente conservative si paliative.

Retrospectiv analizand eficienta extirparii metastazelor pulmonare folosind tehnologia laser impune necesitatea reevaluarii cancerelor incadrate in stadiul IV . Este evident ca toti pacientii care sunt cuprinsi in acest studiu la momentul extirparii tumorii  pulmonare erau incadrati in stadiile I-III de boala, dar realitateea a demostrat ca de fapt la acel moment erau in stadiul IV al boli cu amendamentul ca metastazele nu puteau fi identificate in acel moment cu mijloacele de investigatie folosite in prezent.

Concluzia formulata de catre mine este si o propunere de subimpartire a stadiului IV in doua subgrupe:

Stadiul IV A care sa includa pacientii a caror stare biologica permite extirparea tumorii primitive si rezolvarea metastazelor folosind tehnologiile moderne

Stadiul IV B in care sa fie inclusi pacientii care beneficiaza doar de terapie conservativa si paliativa.